Elke barbecue is anders maar het doel blijft hetzelfde: het bereiden van vlees, vis of andere lekkernijen. Dit kan op verschillende manieren. De twee meest gebruikte barbecue methodes zijn wel het barbecueën op gas en het barbecueën met houtskool. Beide manieren hebben hun eigen specifieke kenmerken.

De overeenkomsten

Je gebruikt een barbecue om er vlees op te roosteren. Dit is natuurlijk zowel bij de gas als bij de houtskool barbecue prima mogelijk. Beide barbecues werken met een grillplaat. Deze plaat zorgt ervoor dat je de zwarte afdrukken onder aan je vlees krijgt, de zwarte strepen. De tijd die het vlees nodig heeft om gaar te worden is bij de beide barbecue vormen net zo lang. Natuurlijk geldt dit alleen als de barbecue goed warm is.

De verschillen

Terwijl de functie van beide apparaten hetzelfde is zijn er meer verschillen dan overeenkomsten op te noemen tussen een gasbarbecue en een houtskoolbarbecue. Het belangrijkste verschil is de smaak. Een houtskool BBQ geeft een rokerige smaak mee aan het vlees. Een gas BBQ doet dit niet uit zichzelf. Er bestaan wel kunstmatige producten die alsnog deze smaak kunnen meegeven maar van nature doet het product dit niet. Een ander verschil is de manier van roosteren. Een gas BBQ wordt altijd afgesloten als het vlees op de roosterplaat ligt. Een houtskool barbecue nooit. Bij laatstgenoemde ontwikkelt zich een grote rookpluim die direct de echte barbecuesmaak aan het vlees meegeeft.

Het formaat verschilt nog al. Houtskool barbecues zijn er in alle soorten en maten. Van heel groot tot heel klein en van heel breed tot heel smal. Bij gas barbecues ligt dit anders. Alle gas BBQ’s zijn aan de ruime kant. Dit komt omdat er een warmtesysteem onder de roosterplaat zit wat de ruimte moet hebben. Dit heeft wel als voordeel dat de plaat overal even goed warm wordt gehouden zodat je vlees aan alle kanten gaar wordt.

Een ander duidelijk verschil is de snelheid. Wil je gezellig met vrienden urenlang gaan barbecueën dan kun je het beste een houtskool barbecue aanschaffen. Het duurt een flinke tijd voordat deze aangestoken is en de kolen gaan gloeien. Een gas BBQ heeft veel minder tijd nodig. Wanneer je deze ontsteekt wordt de plaat gelijk warm en binnen de kortste keren kun je beginnen met barbecueën. Ideaal voor als je weinig tijd hebt maar nog wel even een spiesje op de BBQ wilt gooien. Langer barbecueën kan natuurlijk ook met een gas barbecue alleen kost dat wel meer gas natuurlijk.

Wat moet je kiezen?

Wat voor jou de beste barbecuemethode is, is moeilijk te zeggen. Zowel de gas BBQ als de houtskool BBQ heeft zo zijn voor- en nadelen. En dan is het natuurlijk ook nog de vraag wat het beste bij je past. Vind je het niet erg om in de rook en de vuurlucht te zitten dan kun je prima barbecueën met houtskool. Als je hier niet zo veel voor voelt is een gas BBQ weer aan te raden.

Ontdek hier de TOP 10 BBQ’s van het moment

Tags